vineri, 18 martie 2011

regina nopti(nicotina)-crestere si ingrijire

Regina noptii se cultiva usor si infloreste la inceputul verii. Florile se deschid seara tarziu si emana un parfum placut toata noaptea; florile pot fi rosii, albe, roz, galbene si nuante de violet si au aspect de trompeta. Alte varietati ale acestei nicotianei cresc pana la 3 m inaltime si produc flori pe tulpinile subtiri.
Nu ar trebui sa te surprinda faptul ca se mai numeste si "floare de tutun", deoarece contine concentratii mari de nicotita.
Arata bine daca este cultivata in grup, cel mai indicat fiind sa le plasezi undeva sub o fereastra; cand vor inflori, mirosul va patrunde astfel si in casa ta. Regina noptii poate fi cultivata si in ghivece.
Regina noptii este otravitoare daca e inghitita, deci tine-o la distanta de copii sau animale.


Regina noptii
Regina noptii


Inmultirea reginei noptii:



Semintele de regina noptii pot fi semanate direct in gradina sau in casa pentru a fi mai tarziu mutate afara (ceea ce le va face sa infloreasca mai repede). Seamana-le la o adancime de 0,5 cm, iar plantele vor rasari dupa 2-3 saptamani; distanta intre ele trebuie sa fie de aproximativ 30 de cm.

Lucrari de intretinere regina noptii



Sunt usor de cultivat, inflorind cel mai bine in umbra partiala sau in lumina totala a soarelui. Prefera un sol bogat si bine drenat. Amesteca solul cu cateva doze de compost inainte de plantare
Regina noptii solicita multa apa si ingrasaminte. Mentineti solul umed, nu ud. Foloseste un ingrasamant bogat in fosfor inainte de a le semana si apoi aplica-l lunar in perioada lor de inflorire.
Regina noptii infloreste la inceputul verii, iar indepartarea florilor uscate va  determina planta sa  dea mereu flori proaspete.  Planta nu rezista la frig, deaceea este recomandata mutarea ei intr-o locatie protejata.


Regina noptii bicolora
Regina noptii bicolora



Boli si daunatori



Printre daunatorii reginei noptii se numare afidele si tantarii dar un insecticid te va scapa de acestia. Nu este sensibila la boli, dar daca apar fungicidul va rezolva problema

amenajari gradina

Terasa - camera de zi din gradina Terasa - camera de zi din gradina O terasa este ideala pentru o cina romantica in doi, o petrecere la gratar impreuna cu prietenii, plaja si relaxare pe sezlong sau pur si simplu pentru a pierde timpul in aer liber
Amenajarea gradinii cu ajutorul pietrisului Amenajarea gradinii cu ajutorul pietrisului La sosirea primaverii este momentul sa ne gandim la aspectul gradinii noastre. In ceea ce priveste amenajarea, aceasta nu trebuie facuta doar cu ajutorul gazonului
Ce trebuie sa stim despre pamantul din gradina Ce trebuie sa stim despre pamantul din gradina Un pamant sanatos si roditor reprezinta intotdeauna premisa pentru plante care se dezvolta frumos si care ne incanta privirea prin frumusetea lor. Trebuie sa luam insa cateva masuri pentru ca pamantul
GradinaMea in luna ianuarie GradinaMea in luna ianuarie Chiar daca suntem inca inconjurati de magia sarbatorilor si de cea a iernii in general trebuie sa ne gandim la faptul ca gradina noastra necesita ingrijire si in aceasta perioada
Sa facem distinctia intre taierea si tunderea plantelor ornamentale Sa facem distinctia intre taierea si tunderea plantelor ornamentale In fiecare an gradinarii care tin la aspectul general al peisajului gradinii ar trebui sa faca un pas inapoi, sa priveasca atent plantele si sa puna la punct un plan de taiere, menit sa rearanjeze forma acestuia.
Plantele lunii noiembrie Plantele lunii noiembrie Chiar daca toamna este pe sfarsite si iarna se va instala in scurt timp in gradini acoperind florile ce intreaga vara ne-au zambit, zilele insorite, desi tot mai putine, pot fi folosite pentru a planta arbori, arbusti, flori si chiar legume.
Plantele indigene, mai rezistente decat gazonul Plantele indigene, mai rezistente decat gazonul Gazonul este pe lista preferintelor multora cand vine vorba de amenajarea spatiului din fata casei. Culoarea acestuia este una relaxanta, iar ingrijit corespunzator se mentine verde pana toamna tarziu. Inafara de aceste aspecte este ideal pentru picnicuri cand vremea este potrivita, frisbee si multe alte jocuri.
Copacii indigeni, alegerea perfecta pentru gradina Copacii indigeni, alegerea perfecta pentru gradina Daca sunteti in cautarea unui nou aspect al gradinii si totodata intentionati sa plantati copaci care sa improspateze aerul, incercati sa ocoliti speciile care necesita o atentie sporita si optati pentru cele indigene.
Modalitati ecologice de a face curatenie in gradina Modalitati ecologice de a face curatenie in gradina Multi gradinari se intreaba daca nu ar fi mai bine sa taie majoritatea plantelor, imediat dupa terminarea anotimpului cald, de teama sa nu aiba probleme la primavara din cauza insectelor si bolilor ce s-ar putea dezvolta in perioada iernii.
GradinaMea in luna octombrie GradinaMea in luna octombrie Chiar si in luna octombrie trebuie sa ne bucuram de gradina si de splendoarea culorilor ei!

amenajarea gazonului

Cum se pregateste terenul pentru infiintarea unui gazon?
Este necesar ca terenul respectiv sa fie sapat la adancimea de 20-30 cm si apoi nivelat bine cu grebla, in asa fel incat, la insamantare, stratul de deasupra al solului sa fie foarte maruntit si asezat (tasat). In caz contrar, semintele folosite, fiind marunte, se trecoara printre bolovani se nu vin in contact stans cu pamantul.
Ce plante se folosesc pentru gazon?
Componentele de baza ale gazonului sunt graminele perene, care traiesc multi ani. Din cateva mii de specii de graminee cunoscute, se intrebunteaza, de obicei, pentru amenajarea gazonului, numai cateva.
Iata cele care se folosesc mai des pentru gazonul din pacuri si gradini: Agrostis stolonifera si Argostis tenuis (iarba campului), Festuca rubra (paisul rosu), Lolium multiflorum (raigrasul aristat), Lolium perenne (raigrasul englezesc, denumit si iarba de gazon), Poa pratensis (firuta), Phleum pratense (timoftica).
Cum se face insamantarea gazonului?
Timpul se insamantare este sfarsitul verii, toamna sau primavara devreme. Semanatul gazonului se face prin imprastiere, cu mana, folosind un amestec de 2-3 specii de graminee. Prezentam cateva exemple de amestecuri, in functie de conditiile de temperatura, umiditate si lumina a suprafetei respective.
A. In zone mai umede, cu temperaturi moderate in timpul verii:
1. Pentru terenuri insorite: Poa pratensis (firuta) 80% + Festuca rubra (paisul rosu) 20%.
2. Pentru terenuri umbrite:
- Festuca rubra (paisul rosu) 75% + Poa pratensis (firuta) 25%.
- Festuca rubra (paisul rosu) 75% + Agrostis stolonifera 25%.
B. In zone mai uscate, cu veri calduroase:
1. Pentru terenuri insorite: Lolium perenne 50% + Poa pratensis 25% + Festuca rubra 25%
2. Pentru terenuri umbrite: Festuca rubra 50% + Poa pratensis 25% + Lolium perenne 25%
Cantitatea de samanta necesara depinde de amestecul folosit. Pentru suprafata de 1 metru patrat, se socotesc:
- 30-35 g in cazul in care se foloseste Lolim perenne, Lolium multiflorum, Phleum pratense;
- 20-25 g in cazul in care se intrebuinteaza celelalte specii de graminacee.
Cunoscand aceste indicatii, se poate calcula usor necesarul de samanta pentru suprafata pe care dorim sa facem amenajarea gazonului.
Cum se ingrijeste gazonul?
Pentru a-si mentine culoarea verde placuta si aspectul ingrijit, gazonul se uda cu regularitate si se tunde (coseste) repetat (ori de cate ori plantele ating inaltimea de 8-10 cm, indepartandu-se o treime pana la jumatate din lungimea lor). Este bine sa se stimuleze cresterea ierbii din gazon prin aplicarea ingrasamintelor. Astfel, primavara, inainte de pornirea vegetatiei si apoi de 2-3 ori in timpul verii (dupa un tuns, pe gazonul uscat), se imprastie cantitati mici de azotat de amoniu pentru 10 metri patrati se aplica circa 30 g). Dupa aplicarea acestui ingrasamant se uda imediat.
Cand un gazon, imbatranit, are o culoare neplacuta, verde-albastruie cu nuante violete (mai ales pe timp racoros) si o crestere inceata, este semn ca solul respectiv duce lipsa de fosfor. In acest caz, in timpul iernii, pe solul inghetat sau pe zapada, se imprastie circa 400 g superfosfat.
Gazonul se poate infiinta si folosind brazdele intelenite (patrate, cu latura de 30-440 cm si groase de 6-8 cm sau fasii lungi de 1,5 cm, late de 30-40 cm si de aceeasi grosime). In spatiile ramase intre brazde se introduce pamant marunt sau mranita, apoi se uda.

Gradinile din Central Park-Parcuri si rezervatii nationale din Romania

10. Cararea liliacului (Lilac Walk)


Unul dintre locurile mai putin cunoscute din parc este cararea care strabate partea nordica de la "Sheep Meadow" catre oaza de modernitate "Mineral Springs". Este denumita "Cararea liliacului" si adaposteste peste 25 de specii de liliac mov, roz sau alb, provenite din toate colturile lumii. Din selectia de specii face parte Syringa vulgaris (adusa din Olanda) alaturi de specii provenind fie din America continentala sau Sudul Europei, fie din hibrizi adusi din Franta si Statele Unite. Exista de asemena specii din Canada sau China, iar cand liliacul infloreste, nimeni nu poate ignora amestecul de parfumuri creat. Cararea liliacului a fost creata in 1970 din donatiile filantropului Nell Singer. In partea de sud, este marginita de un gard impanzit de clematite, iar la sfarsitul primaverii, aerul este aproape irespirabil datorita acestor lilieci infloriti.

9. Partea de vest a Reservoir-ului



Ciresii din specia Kwanzan infloresc la inceputul lunii mai, la putin tip dupa ciresii Yoshino, aflati in Estul Rezervorului. Yoshino este specia de cires ornamental japonez admirat pentru florile sale roz, cu petale duble (doua straturi de flori). Cu toate ca nu are stralucirea si faima de care se bucura cealalta specie despre care am amintit, implineste totusi panorama extraordinara a ciresilor din Central Park. Iar faptul ca infloresc imediat dupa ce ciresii Yoshino isi pierd florile, face ca simpli trecatori sa se poata bucura de mireasma florior de cires timp de cateva saptamani bune.

8. Mlastina



Mlastina este locul in care cei obositi de cotidianul vietii New Yorkeze isi pot recapata fortele. Si aceasta datorita zidurilor naturale formate de pomii si arbusti, ajutati de peisajele create de Olmsted si Vaux, care au avut minunata idee de a face in asa fel incat mlastina sa fie amplasata sub nivelul strazii (adica afundata). Intrarea din strada a fost original gandita pentru a prelua afluxul vizitatori, ceea ce continua sa faca pana in ziua de azi.
Pe timp de primavara, vizitatorii au parte de un contract si mai puternic pe masura ce coboara scarile catre apele linistite. E ca si cum ai face o calatorie si ai fi teleportat din oras intr-unl oc plin de verdeata, ca si cum orasul s-ar sfarsi si ai ajunge in rai. Daca te vei uita in jur vei vedea "Gapstow Bridge" si tarmul, invadat de cateva dintre florile de sezon; astfel ca narcisele, lalele si alte specii alese cu grija decoreaza cararile si in mai putin de o secunda, vizitatorii ajung din Fifth Avenue (unul dintre bulevardele celebre ale New Yorkului) in mijlocul salbaticiei.

7. Gradina lui Shakespeare (Shakespeare Garden)



"Cuibarit" intre Castelul Belvedere si "The Swedish Cottage", aceasta gradina a luat fiinta in anul 1913, fiind supranumita si ‘gradina inimii', in cinstea gradinilor cu pietre existente in aceasta zona, care isi aveau originile in epoca Victoriana. Apoi, in 1916, pentru a celebra 300 de ani de la moarte lui Shakespeare, aceasta fost denumita dupa faimosul scriitor britanic, fiind planatate doar plante sau flori mentionate in operele sale, astfel ca gradina este constituita in special din primule, artemisia, pomi de gutui, flori de flax sau primula veris, multe dintre ele avand nume desprinse parca din potiunile magice ale vrajitoarelor engleze. Speciile care infloresc aici primavara sunt insa magnolia, laleaua si zambila. Gradina e un loc perfect de relaxare in tr-o zi calduroasa de Mai.


Gradina lui Shakespeare
Gradina lui Shakespeare



6. Cararea azaleelor (Azalea Walk)


Un alt locsor ascuns din imensul parc si care prinde viata in fiecare primavara este situate la sud de ‘Eaglevale Arch', el adapostind rododendroni si numeroase azalee. Astfel, aceste minunate flori albe, roz, portocalii si rosii isi imprastie aroma pe cararea pavata cu bucati de lemn, miresmele florilor ajungand pana in Strawberry Fields. Recent renovate, carerea din lemn este marginita de banci situate in mijlocul plantelor, transformand peisajul in unul care se preteaza in special meditatiei. Speciile de azalee variaza, de la cele fine, cu flori albe, la cele de balta. Rododendronul de Carolina isi aduce si el aportul la peisaj cu florile sale de un rosu pal, la fel ca sic el din specia Rosebay. Alte flori de primavara din aceasta zona cuprind narcise, lacrimioare si scilla.

5. Partea de est a Reservoir-ului



Daca pe locul 9 am pus zona in care infloresc cirestii Kwanzan, acum e timpul sa dam cezarului ce e al cezarului. Astfel, ciresii Yoshino, caci despre ei este vorba, sunt cei mai cunoscuti din acest habitat, odata cu inflorirea lor incepand festivaluri dedicate ciresilor. Este privit ca unul dintre vestitorii primaverii in Statele Unite, la fel cum, de exemplu, este vazut ghiocelul in tara noastra. De multe ori e de-a dreptul magic sa vezi cum dupa o iarna indelungata ai parte de mii sau zeci de mii de flori de cires care te imbata cu parfumul lor discret. Interesanta este si povestea acestor ciresi. Se spune ca multi dintre ei au fost facuti cadou de catre Guvernul japonez catre omologii lor din Statelor Unite in anul 1912, iar ei inca dainuie aici, facand ca istoria sa nu fie uitata prea curand.

4. Conservatory Water


Zona amenajata in jurul mlastinii despre care vorbeam mai devreme este una dintre cele mai frumoase locuri din Central Park. Include cedrii adusi din Liban, pini si stejari. De asemenea, aici se gasesc cel mai mare numar de ciresi (altii decat cele doua specii prezentate la inceputul acestui material). Alte specii de flori care isi expun petalele in aprilie sunt narcise, lalele, rodii si diverse alte specii de tufe. Bancile din jur creeaza o atmosfera de relaxare, binevenita pentru oricine stie ce inseamna viata in ‘The Big apple' (Marele Mar-porecla New Yorkului), atmosfera completata si de barcutele care se plimba pe apa. In apropiere poti admira doua dintre cele mai cunoscute statui din Central Park, in spcial in randul copiilor. Este vorba despre statuia lui Alice in tara minunilor, si a scriitorului danez Hans Christian Andersen. Dupa cum aminteam mai devreme, aici vin si multe persone care se relaxeaza privind pasarile, dintre toate iesind in evidenta o pereche de vulturi care isi au ‘resedinta' pe o cladire din apropiere


Conservatory Water
Conservatory Water



3. Strawberry Fields


Strawberry Fields s-a deschis publicului pe data de 9 octombrie 1985, in aceasi zi in care isi serba ziua de nastere si starul acelor vremuri, John Lennon; curios este ca acesta locuia chiar peste drum, intr-un apartament la intersectia trazilor 72 si Central Park west, si obisnuia sa se plimbe foarte des in Central, pentru a lua contact cu fanii din intreaga lume. In cinstea sa a fost contruit aici un memorial, demunit Rose Hill ( dealul trandafirilor), datorita, evident, trandafirilor plantati acolo. Partea de est a zonei este insa un festin pentru cei carora le place sa urmareasca pasarile, iar in centru gasim specii de plante salbatice ca ferigile sau albastrelele. Primavara, locul este intesat de scilla in combinatie cu diversi arbusti si ofera un pesaj de o frumusete rara celor care aleg sa il viziteze in detrimentul junglei urbane.

2. Wisteria Pergola


Wisteria Pergola este denumirea ariei situate in partea de nord a Central Park, aproape de intersectia dintre strazile 72 si Terrace Bridge. Aceasi Olmsted and Vaux, cei doi designeri care au gandit asezarea si decorurile parcului, au fost mai mult decat inspirati atunci cand au amplasat aici un refugiu din lemn ( o mica terasa acoperita lunga de 130 450 de metri si lata de 8 metri) exact la intrarea in Mall. Bucatile de lemn din care este construita terasa sunt acoperite cu glicina, care in timpul primaverii infloresc, dezvelindu-si floarea de o frumusete incredibila celor care viziteaza zona respectiva. Si nu sunt deloc putini, avand in vedere ca in imediata vecinatate a acestui loc se afla o scena in care pe timpul verii se organizeaza diferite concerte. In anii '30 aici a functionat Central Park Casino, cel mai la moda club de noapte al acelor ani, detinut chiar de primarul Jimmy Walker.

1. Conservatory Garden


Una dintre minunile ascunse ale Central Park-ului este Conservatory Garden, aflata la intersectia strazii 105 cu faimosul boulevard Fifth Avenue. Constituindu-se intr-o veritabila oaza de liniste ampalasata la doar cateva zeci de metri de agitatia care carcaterizeaza metropola Americana, gradina este populata de o varietate de plante, de la trandafiri cultivati cu atentie, la flori specific americane, in vreme ce alte parti din tisa, agrise si ilex.
Gradina este impartita in 3 sectiuni distincte, acestea fiind: Gradina Franceaza (Nord), Gradina Italiana (in centru) si Gradina englezeasca (in Sud).
Gradina sudica are, dupa cum ii spune si numele, un aranjament tipic englezesc, fiind mult mai putin formala decat celelalte doua. Plantele au fost alese in asa fel incat fiecare saptamana sa ofere anumite puncte de atractie, insa primavara gradina pur si simplu radiaza sub razele soarelui. In centru se afla o sculptura din bronz, (fantana Burnett) care infatiseaza un baiat si o fata, in fapt, personajele principale ale uneia dintre nuvelele scrise de Francis Hodgson Burnett, intitulata ‘Fantana secreta'. Sculptura a fost creata in anul 1936 de catre Bessie Potter Vonnoh, fiind inconjurata de un bazin in care regasim sute de nuferi, dar si pestisori aurii. Florile care fac obiectul pasionatilor sunt narcisele, magnoliile, panselutele, salcamul corean, lalelele, albastrelele, forsythia. Tocmai aceasta abundenta de flori conbinata cu linistea care le inconjoara este cea care face ca acest loc sa fie cel mai apreciat de catre turistii care viziteaza parcul new yorkez


Fantana secreta
Fantana secreta

cele mai frumoase 15 florii din lume

15. Canna


Canna nu are doar flori foarte frumoase, menite sa uimeasca ochiul, dar si frunze pe masura (care seamana mult cu cele ale unui bananier). Este foarte raspandita in gradinile din Occident, fiind extrem de populara in epoca victoriana.

14. Floarea de cires



Floarea neoficiala a Japoniei are o frumusete iesita din comun, existand festivaluri in cinstea ei atat in Japonia, cat si in Statele Unite. De cele mai multe ori floarea de cires are culoarea roz sau alb, uimind prin frumusete nu doar cat timp sunt in copac, ci si dupa caderea lor.


13. Caldarusa de colorado



colorado columbine
colorado columbine



Este o floare care creste doar in Muntii Stancosi din Colorado, fiind cautata de locuitorii din zona pentru a fi comercializata, avand in vedere ca este o floare rara. Este o ‘floare de colt americana' daca doriti sa o percepeti astfel, iar amenda pentru ruperea uneia variaza de la 5 la 50 de dolari, la alegerea politistului.


12. Hortensia



O floare care aduce aminte de bulgarii de zapada. Imagineaza-ti acest decor si vei intelege de ce aceasta floare e atat de frumoasa. Hortensia inspira inocenta si puritate, fiind des intalnita in buchetele de mireasa sau ca simple flori de gradina in Statele Unite.

11. Lacrimioara



Constituind un simbol al primaverii, lacrimioara a fost sursa multor legende tesute in intreaga lume de-a lungul secolelor. O asemena povestire spune ca lacrimile Mariei cazute langa crucea lui Isus s-au prefacut in aceasta floare de o frumusete rara, ceea ce i-a atras supranumele de ‘Lacrimile fecioarei', in vreme ce o alta legenda spune ca aceasta floare a aparut din sangele Sf. Gheorghe pe cand se lupta cu dragonul.

10. Cala


Desi iti capteaza vederea cu frumusetea sa, cala face parte din categoria celor otravitoare. Toate partile sale sunt toxice, iar inghitite de catre animale sau de cate copii, pot deveni chiar ucigase.

9. Rudbeckia


Rudbeckia este o floare perena care poate face parte fara probleme  din gradina oricarui pasionat de flori. Contrastul dintre petalele galbene si stralucitoare si mijlocul inchis la culoare o fac foarte usor de recunoscut.

8. Cercelusi


Cercelusii sunt foarte populari in gradinile amplasate in parti umbroase, avand petale care pot fi de culore rosie, roz, sau alba, inflorind in lunile aprilie- iunie.

7. Zambile salbatice


Multe paduri din Europa sunt inundate de covoare formate din aceste flori; probabil le-ati vazut si la noi in tara.

6. Lantana



Lantana
Lantana



Aceste flori din familia magnoliei constituie adevarati magneti pentru fluturi, datorita petalelor de culoare roz sau galben. Poate creste destul de mult in inaltime, iar culoarea petalelor se modifica pe masura ce planta imbatraneste. Aveti insa grija, deoarece multi considera Lantana ca fiind o buruiana si va fi foarte greu sa scapati de ea.

5. Trandafirul


Trandafirul este una dintre cele mai delicate si in acelasi timp frumoase flori, purtand cu ea diferite simboluri in functie de culoarea florii oferite.

4. Macul


Aceasta specie de mac are o culoare delicata care capteaza imediat ochiul. Dupa ce infloreste primavara, floarea moare, iar plantei ii cresc noi frunze odata cu ploile de toamna. Macul oriental este floarea care apare in Vrajitorul din Oz.


3. Begonia


Prima begonia a fost adusa in Anglia in 1777. In present este una dintre cele mai populare flori cultivate in Statele Unite, fiind pretuite atata pentru floarea propriu-zisa cat si pentru frunzele sale unice. Are marele avantaj de a fi o planta adaptabila, ceea ce pemite sa fie tinuta fie in interior, fie in in exteriorul locuintei.

2. Flacara padurilor (Ixora)




ixora
ixora



Florile de Ixora, numite si ‘Iasomie din India de Vest ‘ sunt folosite deseori la ritualurile din religia hindusa sau in medicina traditionala indiana. Acestei plante i s-au acordat unele ‘merite' legate de cresterea apetitului sexual sau de re-aprinderea pasiunii in cuplurile care experimentau probleme de acest tip. Cui nu i-ar place un asemenea cadou ?

1. Orhideea Dendrobium



Dendrobium este o un tip de orhidee tropicala care are peste 1000 de specii. Petalele ii sunt atat de delicate si au o forma ataat de frumoasa, incat par de-a dreptul magice

Top 10 a celor mai frumoase flori de usturoi si ceapa

10. Ceapa rosie (Allium haematochiton)



Allium haematochiton este o specie de ceapa salbatica cunoscuta sub numele de ceapa rosie. Este originara din regiunea Baja din California de Nord si California de Sud unde creste pe pantele dealurilor de coasta. Are un rizom mic, asociat cu grupurile de bulbi cu nuanta rosie. Din acestea cresc mai multe tulpini goale de culoare verde, fiecare cu cateva frunzulite crete. In varful fiecarei tulpini se dezvolta o explozie de mai multe flori, fiecare pe un peduncul scurt.


Allium haematochiton
Allium haematochiton



9. Ceapa gigant (Allium giganteum)



Aceasta ceapa gigant care este pe cale sa infloreasca o planta perena. Are un bulb comestibil si este folosita ca planta medicinala si ornamentala. Are o floare unica care arata ca o minge.


Allium giganteum
Allium giganteum



8. Ceapa Rawhide Hill (Allium tuolumnense)



Allium tuolumnense este o specie rara de ceapa salbatica cunoscuta sub denumirea frecventa de Ceapa Rawhide Hill. Se gaseste in California, intr-o mica sectiune de la poalele dealurilor Sierra Nevada. Este o planta de soluri aluvionare.


Allium tuolumnense
Allium tuolumnense
sursa pozei: www.scienceray.org



7. Senzatia Purpurie (Allium aflatunense)



Aceasta floare frumoasa apartine soiului Senzatia Purpurie, si este o planta din familia Alliaceae.


Allium aflatunense
Allium aflatunense



6. Allium ampeloprasum



O alta floare impresionanta este floarea de Allium ampeloprasum. Este originara din Europa de Sud, Asia de Vest si pare sa fi fost introdusa de oamenii preistorici si in Marea Britanie unde, habitatul sau, se intinde pe spatiile stancoase din apropierea coastei de sud-vest a Angliei si Tarii Galilor.


Allium ampeloprasum
Allium ampeloprasum



5. Allium crispum


Floarea frumoasa si viu colorata, care seamana cu o orhidee este de fapt o floare de Allium Crispum, o specie de ceapa salbatica. Se gaseste in California, unde creste de-a lungul Coastei Centrale, de multe ori in soluri aluvionare si argiloase.


Allium crispum
Allium crispum
sursa poze: www.scienceray.com



4. Prazul Lili (Allium Moly)



Minunata Ceapa Lily, o planta perena, se gaseste in primul rand in sudul Frantei si Spaniei. Este o specie comestibila si este folosita ca planta medicinala si ornamentala. De asemenea, este cunoscuta si sub numele de "usturoi de aur".


Allium Moly
Allium Moly



3. Prazul cu cap rotund (Allium sphaerocephalon)



Prazul cu cap rotund este cunoscut si sub numele de usturoiul cu cap rotund. Este o planta perena din familia Alliaceae. Este cultivata de gradinari pentru minunatul sau aspect atunci cand este inflorita. Floare a sferica de culoare violet este sustinuta de o tulpina lunga, de pana la 50cm in inaltime, inflorind de obicei in luna iulie.


Allium sphaerocephalon
Allium sphaerocephalon



2. Usturoi de Napoli (Allium neapolitanum)



Usturoiul de Napoli este cunoscut sub mai multe denumiri frecvente precum "usturoi-ul narcisa". Este o planta bulboasa perena din genul Allium. Este originara din sudul Europei, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Este considerata o buruiana in anumite parti ale SUA.


Allium neapolitanum
Allium neapolitanum



1. Usturoi aurit (Allium Moly)



Aceasta floare luminoasa, de culoare galbena este o specie de Allium Moly. Este originara din sudul Europei. Florile luminoase de culoare galbena apar in grupuri de pana la 5 cm diametru. Fiecare floare in forma de stea cuprinde sase petale.


Allium Moly
Allium Moly

cele mai frumoase 10 gradinii

1. Gradinile de la Versailles


Situate in partea de vest a palatului Versailles, grădinile ocupă o suprafaţă de 800 ha, fiind construite de Andre Le Notre. Pe lângă peluzele minuţios îngrijite, straturile de flori, şi sculpturi un alt factor care a contribuit la unicitatea Grădinii de la Versailles sunt fântânile construite încă din vremea lui Lois XIV.În 1979 Gradinile împreuna cu palatul Versailles au fost incluse in Patrimoniul Mondial Unesco. Grădinile primesc anual aproximativ 6 milioane de visitatori, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Franţa.



Cele mai frumoase 10 Grădini
Gradina Versailles



2. Gradina Teoriei Cosmice (The Garden of Cosmic Speculations)


O grădina privată din zona Scoţiei, ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 12 ha, este o uniune între natura terestră şi conceptele fundamentale ale fizicii moderne (mecanică cuantică, teoria complexităţii etc).Creatorul ei Charles Jencks i-au trebuit 15 ani pentru a o termina. Grădina este deschisă publicului doar câteva zile pe an.



Cele mai frumoase 10 Grădini
Gradina Teoriei Cosmice



3.Grădina Boboli


Gradina Boboli, formează un parc celebru în Florenţa, Italia fiind casa unei bogate colecţii de sculpturi datate încă din secolul al XVI. Grădina a fost construită în spatele palatului Pitti, reşedinţa familiei Medici, din ordinul lui Cosimo de Medici pentru sotia sa Eleonora di Toledo. Grădina Boboli a fost începută de Niccolo Triboli, iar la moartea sa în 1550 construcţia grădinii a fost preluată de Bartolomeo Ammanati.



Cele mai frumoase 10 Grădini
Gradina Boboli



4. Grădina Rikugien


Parcul a fost construit in anul 1695 de Yanagisawa Yoshiyasu, din ordinul celui de al cincilea shogun Tokugawa Tsunazoshi, şi terminat în 1702. În anul 1938 a fost donat oraşului Tokyo. Numele de Rikugi inseamna "grădina celor 6 poezii" şi reproduce în miniatură 88 de scene din poeme japoneze celebre.



Cele mai frumoase 10 Grădini
Gradina Rikugien



5. Gradina Giverny


Grădina este situată in Nordul Franţei. Este celebră, datorită lui Claude Monet care a pictat-o în repetate rânduri. Claude Monet a locuit aici din 1883 până în 1926 când a murit. Unele dintre cele mai celebre picturi ale sale ca şi "Nuferi", şi "Pod Japonez" au fost pictate aici, în acest paradis terestru de la Giverny.



Cele mai frumoase 10 Grădini
Gradina Giverny



6. Gradina Yuyuan


Grădina a fost construită în 1559 de Pan Yunduan care a petrecut aproape 20 construind o gradină pe placul tatălui său Pan En, un înalt demnitar în timpul dinastiei Ming. Grădina a trecut prin numeroase transformări şi schimbări. În momentul actual se întinde pe o suprafaţa de 2 ha împărţită în 6 zone: Marea Stâncă, Culoarul vestirii primăverii, Grădina interioară, Magnificul culoar de jad, Lacul Lotusului si Turnul celor 10.00 flori.



Cele mai frumoase 10 Grădini
Gradina Yuyuan



7.Grădina Exbury


Este o grădină faimoasă din Hampshire Londra, ce a aparţinut familiei Rothschild. Lionel Nathan de Rothschild a cumpărat proprietatea Exbury în anul 1919 şi a început construirea unei grădini imense. Printre particularităţile grădinei se numeră aleea hydrangeelor, gradina de piatra cu lebedele negre şi aleea cameliilor.

Cele mai frumoase 10 Grădini
Gradina Exbury

8.Grădinile Keukenhof


Se găseşte în Olanda, Lisse, fiind cea mai mare grădina cu flori din lume. Se spune ca anual se plantează aici 7 milioane de bulbi florali. Construcţia grădinii a început în 1949 când primarul de atunci al oraşului Lisse a avut ideea de a organiza o ezpoziţie de flori unde cultivatorii din toata Olanda şi Europa să poate să îşi prezinte plantele.



Cele mai frumoase 10 Grădini
Gradina Keukenhof



9.Mirabell Garden


Grădina Mirabell este consiferată a fi una dintre cele mai frumoase grădini în stil baroc din Europa. Construcţia ei a început în anul 1689 de către Johann Bernhard Fischer von Erlach. Cea mai veche parte a grădinii "Grand Perterre" este străjuită de întreaga pleiadă a zeilor romani: Diana, Minerva, Venus, Vesta, Apollo, etc. În Grădinile Mirabell a fost filmată celebra scenă din Cântecul Muzicii în care copiii şi bona lor Maria, dansează şi cântă în jurul unei fântâni.

Cele mai frumoase 10 Grădini
Gradina Mirabell


10. Gradinile Peterhof


Grădina este inspirată de celebrele grădini Versailles fiind construită de altfel de un discipol al lui Le Notre (Jean Baptise Le Plond). Construcţia a fost iniţiată de Petru cel Mare, care şi-a dorit să transforme Rusia într-o mare putere Europeană. Grădina conţine nu mai puţin de 120 fântâni artiziene.



Cele mai frumoase 10 Grădini
Gradina Peterhoff